30.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Τσιπούρα σε κρούστα αλατιού

Επιμέλεια: Γιώργος Μάγειρας. Φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος

 Επειδή δεν έχουμε πάντοτε τη δυνατότητα να ψήνουμε στα κάρβουνα τα ψάρια μας, σας παρουσιάζουμε έναν έξυπνο και  πολύ νόστιμο τρόπο για να ψήσουμε στο φούρνο του σπιτιού, ένα σχετικά μεγάλο ψάρι όπως είναι η τσιπούρα.

Η ιδιαιτερότητα αυτού του τρόπου ψησίματος είναι ότι το ψάρι σκεπασμένο με το αλάτι, «αντέχει» και σιγοψήνεται – σε διπλάσιο περίπου χρόνο από το αν το βάζαμε «εξ’ επαφής» σχεδόν στο grill. Έτσι ψήνεται καλύτερα, αλλά χωρίς να στεγνώνει και επί πλέον δεν χρειάζεται να το γυρίσουμε. Τέλος, αν «χτιστεί» καλά με το αλάτι και όλα πάνε καλά με το φούρνο, δεν χρειάζεται να το έχουμε ξελεπιάσει γιατί το αλάτι «πετρώνει» και έτσι όταν το βγάζουμε για να το φάμε θα τραβήξει μαζί του, την πέτσα με τα λέπια του ψαριού. Ωστόσο, αν δεν είστε σίγουροι ή το «φοβάστε» για πρώτη φορά, τότε καθαρίστε το. Και φυσικά δεν χρειάζεται να προσθέσουμε άλλο… αλάτι όταν το τρώμε, οτι «πήρε» μας φθάνει!

Υλικά

1-3 μεγάλα ψάρια
5 κιλά χονδρό αλάτι

Ψήσιμο

Σε ένα βαθύ σκεύος (πιατέλα μεταλλική, πυρίμαχο, ή ένα ανάλογο ταψί) στρώνουμε ένα παχύ στρώμα αλατιού. Επάνω του τοποθετούμε το ψάρι ή τα ψάρια τα οποία προηγουμένως έχουμε καθαρίσει και πλύνει καλά και τα έχουμε «στεγνώσει» με χαρτί κουζίνας. Καλύπτουμε τελείως τα ψάρια με το υπόλοιπο αλάτι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς για 50-60′ λεπτά.

Σερβίρισμα                                                                                      

 Αποσπάμε την κρούστα του αλατιού από πάνω, και σερβίρουμε με λαδολέμονο, ψιλοκομμένο μαϊντανό. Μπορούμε να συνοδεύσουμε με  πράσινη σαλάτα και ένα καλά παγωμένο ξηρό-λευκό κρασί.

Επιμέλεια: Γιώργος Μάγειρας. Φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος

#psaremagiaolous#fishingingreece#fishing#psarema#psaremaskafos#psaremakalami#psarodufeko#ypovrihiopsarema#boats#fouskoto#boating#Greece#summer#summeringreece#sea#sail#sailing#sailinggreece#photography#holiday#instatravel#sun#beach#yachtingingreece#greek#greekislands#tours#trips#sindagesmagirikis#recipe

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή